Latem upały mogą dać się we znaki trenującym osobom. Wiele osób ucieka wówczas do klimatyzowanych fitness klubów i trenuje w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli jednak biegasz, jeździsz na rowerze lub uprawiasz inny sport na świeżym powietrzu, nie unikniesz upałów. Warto w takie dni pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Pamiętaj o odpowiednim [...]
[...] ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian. Produkty węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu dnia. W [...]
[...] zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w [...]
[...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] być powiązane z układem nerwowym, co będzie wymagało szerszej diagnostyki i namierzenia przyczyny. Zazwyczaj jest to ucisk na nerw poprzez okoliczne tkanki, które trzeba poddać mobilizacji. Rozwiązanie techniczne Badanie neurologiczne, jak i zbadanie poziomu elektrolitów w organizmie. Suplementacja Magnez, potas, sód, witaminy z grupy B, wapń.
[...] człowieka postrzega się ją raczej jako hormon, a nie witaminę. Naukowcy badali, czy suplementacja witaminą D ma związek z ryzykiem śmierci z różnych przyczyn. Niedobór witaminy D jest silnie powiązany z występowaniem różnych skutków zdrowotnych, w tym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Co ustalono na podstawie badań? Metaanaliza [...]
[...] kostną. Co więcej, dieta redukcyjna może wykazywać dużo większe braki witaminowo-mineralne, co może wiązać się z koniecznością wykorzystania większych dawek wapnia, witaminy D3 i witaminy K2. Po trzecie i najważniejsze - brak treningu oporowego Obecnie nauka potwierdza, że odpowiednio skonstruowany trening siłowy jest tym elementem, [...]
W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] jak i regeneracji. W związku z tym wiele osób poszukuje suplementacji, która wspomaga znacznie regenerację organizmu. Jedną z tego typu substancji jest niagen, pochodna witaminy B3. Jakie właściwości niesie za sobą wzrost NAD+? Otóż głównym zadaniem związku jest utrzymanie organizmu w stanie homeostazy. Oznacza to, że wszelkie mutacje [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
[...] organizm szybko i efektywnie wykorzystywane. Profil aminokwasowy jest zbliżony do tego, który obserwuje się w mięsach, a dodatkowo w podrobach spotkać można solidne dawki witaminy A, witamin B12 i B2, a także żelaza i cynku. Co więcej, w podrobach znajdują się cenne związki aktywne biologicznie, takie jak koenzym Q10, czy fosfatydyloseryna [...]
[...] ale nawet mięsożercy powinni sobie zakodować, że jest to bardzo wartościowy i wszechstronny pokarm. Mają wiele wartości odżywczych m.in. magnez, wapń, potas, żelazo, witaminy z grupy B, a także dużą ilość białka i błonnika. Nie należy do lekkostrawnych produktów, ale jeśli będą odpowiednio namoczone przed ugotowaniem, wówczas substancji [...]
[...] przed zapakowaniem. Polega on na obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej, dzięki temu ryż ten zachowuje więcej składników odżywczych. Jest on bogaty w błonnik oraz witaminy z grupy B. Jego ziarna należą do odmian długich, więc po ugotowaniu wykazuje właściwości sypkiego. Basmati - również należy do odmiany ryżu o długich ziarnach, po [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Opuncja figowa jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy C, witaminy E czy karotenoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo z racji wysokiego udziału wody, jest bogata w witaminy z grupy B, w tym [...]
[...] tłuszczy, które mogą poprawić poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca. Jest także korzystne dla osób, które chcą kontrolować swoją masę ciała. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób [...]